2012. április 20., péntek

Téveszme interjú

Talán nem túlzok ha azt mondom, hogy a Téveszme hazánk egyik legismertebb és egyik legnépszerűbb bandája. A legutóbbi albumról, tervekről, koncertekről és különbenis tettem fel pár kérdést az énekes Viktornak és az ,,újszülött” gitáros, Márknak.


Roletti: Tavaly jelent meg a Megosztom veled mielőtt feleslegesnek tartanám c. albumotok aminek nagy sikere volt. Hangzásban jóval eltér az előző anyagaitoktól. Mi okozta ezt a változást? Mesélj egy kicsit a lemezről!
Viktor: Ez egy érdekes meglátás, mert szerintem nem gyúrtunk rá szándékosan a hangzásra. Ha esetleg így is van, akkor az Sohi mester munkájának köszönhető. Az új lemezről pedig azt gondolom, hogy hozzám ez áll a legközelebb, de ez minden aktuális lemeznél így volt.
Roletti: A dalszövegeket mi inspirálja?  Csak te írod a szöveget?
Viktor: Igen, a legutolsó 3 anyagon már csak én írtam szöveget. Korábban Dzsível (Dajka Gábor) vállvetve írogattunk, aztán ő kiszállt, és megalapított vagy öt bandát. Csekkoljátok őket, mert odabasznak (Öt percünk maradt, Look, it's a giraffe, Mussörgsky, Walton Academy, és természetesen az elmaradhatatlan Tarthatatlan állapot!). A dalszövegeket pedig azok a hatások gerjesztik, amik nap mint nap érnek. Ezzel mondjuk most semmi okosat nem mondtam
Roletti: A Harc a Nagyúrral Ady vers megzenésítésének ötlete honnan jött?
Viktor: Ady szavai hatványozottan igazak manapság, szerintem totálisan az ő korához hasonló időket élünk meg mind társadalmi, mind magánéleti szempontból. A vers arról szól, hogy mennyi tehetség, tenni akarás, lendület, potenciál van bukásra ítélve azáltal, hogy aki érdemelné, az nem kapja meg az eszközöket és a lehetőségeket az álmai megvalósítására. Mások pedig csak híznak a súlyos lóvékon disznómódra, és ott halunk éhen a kib*szott sonkáik mellett
Roletti: Van kedvenc dalod? 
Viktor: Ha lehet egyet választani, akkor A szobát emelném ki. Az egy elég személyes darab. 
Roletti: Az új hangzás miatt páran eltávolodtak a zenekartól. Ebből ti érzékeltek valamit, vagy az új stílus ugyanennyi embert vonzott? 
Viktor: Őszintén szólva nem nagyon vettük észre, hogy valaki a hangzás miatt tett volna félre minket. Sőt, ha már itt tartunk, én igazából új stílust sem vélek felfedezni az új lemezünkön. Annyi változás történt talán, hogy többet ordítozok, mert sokkal őszintébbnek tartom egyes részeknél, na meg persze szöveget sem refrénszerűen írtam most, szóval sok helyen ez is kizárttá tette az éneklést. Norbi meg Áté talán kicsit jobban előhozták a karcosabb témákat, az "új" dobos, Rozsi pedig nem sajnálta a cineket és gyors tempót diktált, és ennek egyvelegéből születhetett meg egy kicsit nyersebb hangvételű cucc. A lemezzel kapcsolatban pedig hálistennek nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, ami azt jelentheti, hogy megérte vele fáradozni. 
Roletti: A lemez megjelenése után Márk lett a második gitáros. Milyen vele dolgozni? 
Viktor: Ő egy fiatal suhanc, akinek k*rvajó témái vannak, korához képest kiemelkedő a hozzáállása, csak túl sok koncertet szervez, ami nekünk, Véneknek már több, mint megterhelő. Elkezdtünk új számokat is összepakolni vele, és eddig nagyon működik a dolog. 
Roletti: Márk,te hogy érzed magad a zenekarban? 
Márk: Iszonyatosan jól érzem magam a zenekarban. Nagyon jó emberek közé kerültem akikkel eddig is nagyon jóba voltam, illetve az egyik kedvenc zenekaromba zenélhetek. Kell ennél több? 
Roletti: Elég sok bulitok van ,ahogy elnéztem Szlovákiában is felléptek. Vannak kilátásban még külföldi fellépések? 
Viktor: Lett volna egy erdélyi turné is, ami aztán mégsem jött össze. Jelenleg ez a szlovákiai turné van porondon, de persze túl messzire nem is merészkedhetünk a magyar szövegek miatt, szóval jobbára a környéken maradunk.
Roletti: A Grindrise feszt szavazáson ti kaptátok a legtöbb voksot a Darkest Hour elő zenekarainak versenyében, hogy érintett ez titeket? Másabb egy fővárosi fellépés mint egy egri? Várhatóan felléptek valami hazai fesztiválon? 
Viktor: Iszonyatosan örültünk neki, főleg én, mivel a főzenekar, a Darkest Hour személyes nagy kedvencem. Eléggé nagy volt nekünk a nagyszínpad, kicsit meg is voltunk illetődve. Mindenki jól tolta, kivéve engem, akinek szokás szerint lóf*sz hangja sem volt. Fesztiválok pedig... Katrinákot kéne megkérdezni ő a koncertszervező. Egyébként tök jó lenne, feltéve, hogy mindannyian kapunk szabadságot arra a napra. Márk: Még nem tudom mert nem hívtak minket sehova egyenlőre, jelentkeztünk a nuskull.hu által kiírt dologra amivel fel lehet lépni a Rockmaratonon, szerintem az összejön. 
Roletti: Várható ebben az évben klip valamelyik dalhoz vagy esetleg új hanganyag? 
Viktor: Még semmi sem biztos sajnos, voltak terveink, de a meló meg a körülmények miatt egyelőre tolódik. Roletti: Road, Standby Gravity,  Téveszme klip; Szükségállapot-Kötelező közhelyek, The Southern Oracle trailerek, stb... Mesélnél kicsit a Mihaszna filmes munkásságodról? 
Viktor: Unokatesómmal, Fefivel visszük a hátunkon ezt a projectet, igyekszünk színvonalas anyagokat kreálni, és persze segíteni az underground zenekarokat is, akiknek nincs milliós összegük egy videóklipre. Nem kizárólag videoklipekben utazunk, de persze a referenciáink miatt ilyen ügyekben keresnek fel minket legtöbbször, ami persze nem baj, mert imádunk klipeket gyártani. Mostanában, pár hónapon belül pedig, ha az égiek is úgy akarják, előrukkolunk pár nagyobb durranással. 



2012. április 13., péntek

Tömörített rocktörténet II.

A mai napon második alkalommal látogat el a Jászság fővárosába Pleskonics András, azaz Dr. Rock, hogy előadást tartson az 50-es és 60-as évek rockzenéiből, Chuck Berry-től a Led Zeppelin-ig. (Szasza)


2012. április 11., szerda

Forradalom


A NYÁR NAGY DURRANÁSA!
HAMAROSAN...


(Szasza)

Mer? De! Merde!

A mostani interjúban a Merde! zenekar fog nektek bemutatkozni, akikkel nem is olyan régen a 36 óra pogó-punk fesztiválon találkozhattatok. Érdemes a plakátot figyelgetni, mert több koncertállomás is érinti a térséget! Jóri Ferit faggattam a kérdéseimmel a zenekarról.

Szasza: Mutasd be nekünk röviden a zenekart! Miylen stílusú zenét játszotok?
Feri: A zenekarra sok mindent mondtak már, ami nekem bejött, az a füttyös punk, bár nem sok köze van ahhoz, amit játszunk.
Szasza: Mi az, ami befolyásol titeket és a zenéteket?
Feri: Összetett a dolog. Amit mindannyian  szeretünk, az a Dead Kennedys, de szerintem ennyiben kifújt a közös dolog. A dobosunk (Képe Tamás) pl. Kings of leon rajongó, a basszerosunk (Szeki) nagy Rammstein-es, a gitáros (Totez) nagy Alvinos, a trombitás (Papucsek József) nagy Brainses, jómagam meg az SCHC és az Eger hardcore family imádója vagyok.
Szasza: De azért sör és alkohol tekintetében közös nevezőre tudtok jutni. Kinek az ötlete volt, hogy zenekart alapítsatok? könnyű volt összehozni a csapatot?
Feri: Természetesen (bár...) dehogyis, tökéletes kocsmázások lennének, ha nem dolgoznánk/tanulnánk.
A zenekar az elég vicces alapokon áll. Én telefonáltam körbe ismerősöknél, hogy: tudsz valamilyen hangszeren játszani? Nem. Akkor fel vagy véve. Egy hét alatt meg volt a tagság, első próba, és egy dal.
Szasza: Lemezetek van már, vagy folyamatban van?
Feri: A lemez... Mit nevezhetek lemeznek? Az első LP hosszúságú anyagunk már megjelent elég régen, "Pedig azér' ilyen színes" címmel. Azóta kijött tavaly kb. ilyenkor a "Ködből, csöndből" EP és most tervezzük az új anyagot, írjuk a dalokat. Az eddig megjelentek meghallgathatók a honlapunkon. Hozzá kell fűznöm: mindegyik magánkiadás.
Szasza: Milyen nagyobb koncerteken, fesztiválokon vettetek már részt eddig?
Feri: Veréb feszt, Rockmaraton, 36 óra pogó, egyszer a Műcsarnokban is játszottunk... Kisebb helyeken is megfordultunk, pl. a Lapátos Gödöllőn, a Boss Nagykőrösön, Budaörsön Ifi Club, Bp. Filter, Dos Dios, Pogo Loco, Viper Room, és még egy pár helyen.




(Szasza)

Te babonás vagy?

Úgy látszik a péntek 13-i napot több zenekar is alkalmasnak találta, hogy bulit szervezzen arra a napra. Ha még nem tudod hova menj eme napon, tudom neked ajánlani a jászberényi Tiszti Klubot, ahol is 3 zenekar fog fellépni: a Day of joy, Holtidő és a Blood Radio. Minden további infót megtaláltok a plakáton.


Ha pedig még ez sem lenne elég, akkor látogassatok el a szőlő és a bor városába, Gyöngyösre, ahol is a 440 Hz zenekar fogja nektek a talpalávalót húzni!


Remélem senki nem babonás és ki fog mozdulni a lakásból, attól nem félve, hogy esetleg egy fekete macsek keresztül rohanna előtte az úton! Feneket felemelni és gó! ;) (Szasza)

2012. április 3., kedd

Húsvéti Rock Party

Úgy látszik húsvétkor sok punker-rocker meg miegyéb nem tud a hátsóján maradni és inkább bulizni megy... Tudjátok mit? Én azt mondom, hogy jól teszitek! Ha nem lenne elég szombaton a Hatvanban való hetvenkedés, akkor vasárnap menjetek el Jászárokszállásra a Liliom Sörözőbe, mert  mulatság fog várni titeket! (Szasza)

Káderek interjú!

Amit pedig a mai délutánra ígértem, a másik interjú, az a hétvégén, Hatvanban fellépő Káderek zenekarral készült kis rövidke kérdezősködés. A zenekar dobosa, Roli fogja most nekünk bemutatni a zenekart.(Szasza)

Szasza: Mennyire van és lesz jelentősége ebben az évben ennek a 3 dolognak? Turné, album, család. Mik a terveitek ebben az évben?
Roli: Először is, rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy a család és a munkám mellett sokat foglalkozhatok olyan dologgal, amit a legjobban szeretek. A zenélés nem egy családbarát tevékenység, a velük töltött időből kell áldozni azért, hogy turnézhassak vagy, hogy a próbateremben dolgozhassunk. Hálás vagyok a családomnak, hogy minderre lehetőségem van.
Túl vagyunk egy 21 állomásos őszi-téli turnén és úgy gondoltuk, hogy tavasszal egy kicsit a háttérbe vonulunk, hogy elkészítsük az új albumot de az a helyzet, hogy kb. egy éve szaporodnak a meghívások, illetve nemrég kaptunk egy invitálást, egy közös 8-9 állomásos április-májusi turnéra a Shitpump és a Punkie zenekarokkal, amit örömmel elfogadtunk, így a dalok írását most turnézás közben kell megoldanunk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nyűg lenne a koncertezés, sőt megtiszteltetés számunkra, amikor meghívásnak tehetünk eleget. Röviden válaszolva a kérdésre, véleményem szerint rendkívül aktív év elé nézünk, ami nem csak fárasztó lesz, hanem még több áldozatot követel majd mindegyikünktől.
Szasza: Honnan jött a "Káderek" zenekarnév?
Roli:  Ha jól emlékszem, akkor 2005 óta játszunk KÁDEREK néven. Az addigi formációnk (KOLLEGA és KÁDER) átalakításával együtt döntöttünk a név leegyszerűsítése mellett. A KÁDER szó egyébként valamilyen, rendszer vagy pártszervezet szakképzett, hasznos, értékes tagját jelenti (nagyjából). A kommunista rendszerben a hatalmat kiszolgáló egyéneket nevezték kádereknek. Egyébként mielőtt bárki azt gondolná, nem vagyunk a kommunizmus hívei, a nagyapámtól hallottam sokszor ezt a szót, akit nem ismert arra mindig azt mondta, hogy "az a káder...", és amikor annak idején a banda nevén töprengtünk, ez a szó ugrott be először.
Szasza: A zenétekben mi az a 3 fő dolog, amit hangsúlyoztok? (mondanivaló)
Roli: Mivel a szövegeket én írom, ezért úgy érzem, hogy erre a kérdésre elsősorban nekem kell válaszolnom. Tizenegy-két éve amikor az első dalainkat írtuk, még többféle szempontból is gyerekek voltunk. 17-20 évesen, még nem foglalkoztunk fajsúlyosabb dolgokkal, csak éltük a magunk, viszonylag gondtalan életét, így a szövegek is többnyire egyszerűbbek, vidámabbak voltak. Ekkor születtek azok a dalok, amik az első lemezünk (Hangtalan gitár) anyagának a nagy részét képezik. 20 évesen az ember általában még nem rendelkezik olyan élettapasztalattal, hogy hitelesen tudjon írni komolyabb dolgokról. A második lemezünk (Viharcsináló) idején magamban kellett néhány dolgot helyreraknom, ennek megfelelően befelé irányuló szövegek születtek. Fontos időszak volt ez a számomra.
Manapság már más a helyzet. Egy bizonyos ponton (életkoron) túl az ember már csak erőszakkal tudja függetleníteni magát a körülötte zajló társadalmi, politikai eseményektől. A saját bőrén érezheti ezeknek a folyamatoknak a hatását. Így harmincon túl már nekem is konkrét véleményem van a hazánkban és a világban zajló eseményekről, ami megjelenik majd a készülő, új anyagban is.




De tox? Detox!

A mai délután két zenekart is szeretnék bemutatni nektek. Az egyik elsősorban a 10 év után újraalakult Detox zenekar lenne. De mit is kell tudni róluk? Ezt mondja el nekünk az banda énekese, Beke Zsolti, azaz Csacse! :) (Szasza)

Szasza: Mesélj röviden a zenekarról! Mik voltak a fontosabb állomások a banda életében?
Csacse: 1996 a megalakulás, 97 első hanganyag Punk-Rock néven, 1999 a 2. album Nem érdekel címmel. 2001-ben a feloszlás, 2011-ben pedig újra alakulás. A legfontosabbak a koncertek, kb. 100 koncertünk volt ebben az 5-6 évben.
Szasza: Miért pont "Detox" a zenekar neve?
Csacse: Vendi, az alapító tag hozta ezt a nevet, nem volt ellenvetés. Talán még az is benne volt, hogy mindenhol értik, nyelvtől függetlenül.
Szasza: Terveztek a közeljövőben albumot készíteni?
Csacse: Már majdnem összeállt az új album, ahol 3 régi nótát vennénk fel a régiek közzül, főleg a Punk-rock-ról, mert az elég vékonyra sikerdett... Pár hónap múlva szerettük volna felvenni, de ezt most szeptemberre tevődik, mert Iván gitárosunk szétnéz külföldön és ősszel jön vissza. A koncertek mennek, találtunk egy lelkes gitárost, aki kisegít minket, márc.10.-én már ő jön velünk Komáromba. (Utólag, mint megtudtam, Iván nem megy ki külföldre, így marad itthon. - Szasza)
Szasza: Mik a terveitek a 2012-es évre? Koncertek tekintetében hogy álltok?
Csacse: Arra törekszünk, hogy kb. havi 2 koncert mindig legyen, egyelőnre ez az egészséges nekünk. Terv, hogy minél több városba eljussunk és elkészítsük az új albumot.



2012. április 2., hétfő

Társadalmi dühöngés!?

Szeretnék nektek bemutatni egy zenekart, amit nem régen ismertem meg, egyik jó ismerősöm által, mivel ő a dobos benne. Ez a zenekar pedig nem más, mint a Social Rampage, akiknek a nevét érdemes megjegyeznetek, hiszen ütős zenét játszanak! De beszéljen helyettem most a banda gitárosa, Nagy Gergely (Gergő). (Szasza)

Szasza: Mutasd nekünk be a Social Rampage zenekart! Mit kell tudni rólatok?
Gergő: Sziasztok! Elöljáróban annyit elmondanék, hogy hárman a bandából, már 7 éve együtt zenélünk. Miután az „elődzenekarunk” megszűnt, mindenképpen folytatni szerettünk volna a zenélést. Új tervekkel, új lendülettel és kicsit más stílussal. Gyakorlatilag Sanyi a dobos srác megtalálásával köthető össze a megalakulásunk időpontja. Ez kb. 2010 novemberére tehető. Azóta annyi változás történt, hogy 2011 nyarán az akkori énekesünk kilépett a zenekarból. Szerencsére gyorsan találtunk mind hangi adottságaiban és mind emberileg megfelelő srácot, így gyorsan újra egységet tudtunk kovácsolni.
Szasza: Mit jelent a zenekar neve? Ki volt a "névadó"?
Gergő: Nevet illetően vérre menő és majdnem vendettáig fajuló vitákat folytattunk. Ekkor Sanyi bedobta az adu ászt. Social Rampage. Mindenki rábólintott. A google translate szerint a nevünk jelentése: „társadalmi tombolás/dühöngés” Szerintem passzol a zenéhez, amit játszunk.
Szasza: Kik találhatóak a jelenlegi felállásban?
Gergő: Kis Károly „Sün”- ének, Rádai István – gitár, Nagy Gergely – gitár, Pintért Szabolcs – bass, Biri Sándor - dob.
Szasza: A bemutatkozó EP-tek 2011-ben jelent meg. Hol vettétek fel és milyen hangulatban teltek a felvételek? A fogadtatás milyen volt?
Gergő: A „Made in China” EP-t a kecskeméti Origo Studio-ban vettük fel Cserny „Bogi” Kálmán segítségével. Zenész pályafutásunk óta jártunk már nála elég sokszor. Remek hangulatban teltek a felvételek, minden zenésznek csak ajánlani tudom. Az EP fogadtatásával teljesen meg voltunk elégedve. Sokszor még teljesen más stílusú emberektől is azt kaptuk, hogy igényes, jól összerakott anyag.
Szasza: Mi jellemzi a szövegeiteket?
Gergő: Hángérien trú rieliti. A magyar valóság! Petya szerint: „Az élet, nyersen átsütve!”
Szasza: Terveitek a jövőre nézve? Hogyan álltok a koncertekkel? Sok dátum van már erre az évre?
Gergő: Szeretnénk még nyárig egy új klipet készíteni. Tervek között szerepel még idén egy új EP is. Koncertügyileg most kezdünk el mozgolódni. Idáig a videoklip készítés lefoglalta minden időnket. Április 6-án megyünk a Szeghalmi Stone klubba a Deviant társaságában. Április 13-án Bp. Vadvirág, 27-én pedig Tömörkényen tesszük tiszteletünket.
Szasza: Mit üzennél a portál olvasóinak?
Gergő: Nézzék meg a klipet, amit feltehetőleg ide be fogsz biggyeszteni. :) Köszönjük a lehetőséget!

A banda adatlapja: www.facebook.com/socialrampage




2012. április 1., vasárnap

I. születésnapi zsúr

Közeleg az Inside első szülinapja, aminek alkalmából további két zenekart is meghívtak, hogy együtt ünnepeljék majd meg eme jeles eseményt! Ez a további két zenekar pedig a jászberényi Holtodiglan és a domoszlói Rögeszme zenekar lesz. Ha te is szeretnél velük együtt ünnepelni, akkor nincs más dolgod, mint hogy 2012. április 14-én ellátogass Jászboldogházára, a Borostyán vendéglőbe, ahol is ingyenesen vehetsz részt az eseményen. Azt ajánlom menjetek el, hiszen jó buli lesz! :) (Szasza)